1 av 2
Så kallade "choltes" påminner om ett flipperspel både på ut- och insidan. Bottenvåningen är ofta en stor festsal med pelare, speglar och väldiga lampor, allt målat i hisnande mönster och färger. Foto: Juan Karita/ AP/ TT
2 av 2
Så kallade "choltes" påminner om ett flipperspel både på ut- och insidan. Foto: Juan Karita/ AP/ TT
El Alto

Bolivias nya medelklass tillhör ursprungsbefolkningen

Evo Morales överlägsna seger i presidentvalet i Bolivia i oktober är resultat av en genomgripande revolution. En revolution, där en ny företagarklass av aymara, den ursprungsbefolkning som Morales själv tillhör, spelar en viktig roll.

En torr och vindpinad sandplan med en massa parkerade lastbilar. Det är knappast den miljö man väntar sig för en högtid tillägnad "Pachamama", Moder jord, den centrala gudomligheten i aymarafolkets livsuppfattning.

Men här, en liten bit utanför El Alto, i skydd av en skinande röd Volvolastbil sitter Nancy Quispe vid en glödande eld med grillgaller fyllt med köttbitar och potatis. Bredvid står en låda med öl. Runtomkring sitter hennes familj; barn, barnbarn och två av hennes chaufförer. Här samlas de varje månad till Pachamamas ära.

- Vi måste visa tacksamhet för det Pachamama ger oss, förklarar hon.

Med sina vida kjolar, sin färgranna blus, kofta och kubbliknande hatt ser Nancy Quispe ut som en typisk "cholita", det är så kvinnorna som tillhör ursprungsbefolkningen kallas i Bolivia. Men själv beskriver hon sig numera som "señora de pollera", dam med kjol. Och det är inte för att hon inte gillar ordet "cholita", utan för att det passar bättre till hennes nya sociala situation.

Entreprenörsskap ger ny roll

Tidigare, när Nancy Quispe kände sig som "cholita", lagade och sålde hon mat i ett stånd intill San Franciscotorget i centrala La Paz. Men i dag äger hon inte bara den röda Volvolastbilen som skyddar oss från vinden, utan också en restaurant i El Alto, den snabbast växande staden i Bolivia, på 4 000 meters höjd, strax ovanför La Paz och där 75 procent av innevånarna är aymara som flyttat in från landsbygden.

"Señora de pollera" känns mer korrekt i det sammanhanget.

Hundratals aymaras har, liksom Nancy Quispe, de senaste tio åren tagit steget från gatuhandlare till framgångsrika företagare. Fortfarande dominerar gatuhandeln i El Alto, men staden är också full av affärer i olika storlekar. Här vimlar av matställen, små fabriker och verkstäder. Gatorna är fyllda av minibussar och kollektivtaxibilar. Omkring 6 000 små- och mellanstora företag finns registrerade i El Alto och förmodligen finns lika många som inte är registrerade.

En symbol för de dynamiska aymaraföretagarna är de så kallade "cholets"; fem till sjuvåningsbyggnader som inte liknar något annat; pråligt lysande kontraster till de nakna tegelhus som El Alto annars består av. En del beskriver "cholets" som andinsk psykodelisk barock. Andra kallar det "neo-andinism". Men de kan också påminna lite om ett flipperspel både på ut- och insidan. Bottenvåningen är ofta en stor festsal med pelare, speglar och väldiga lampor, allt målat i hisnande mönster med pastellfärger. Högst upp, på själva taket, finns oftast ett mer normalt hus, där ägaren bor. "Cholets" utgör både en slags nästan provokativ manifestation av kulturell identitet och en uppvisning av rikedom. Men de har också beskrivits som monument för den nya självkänsla som vuxit fram hos Bolivias ursprungsbefolkning sen Evo Morales kom till makten.

Affärer med Kina

Men det har inte bara att göra med Evo Morales. Ännu mer har det att göra med hårt och målmedvetet arbete.

En av Nancys brorsdöttrar började resa till Kina för tio år sen. Hon kunde inte ett ord mandarin och inte engelska heller och hon hade med sig all mat hon behövde för sin vistelse. Att hon alls fick hem den container med varor som hon köpte var nästan obegripligt. Men det gick och det blev en bra affär. Numera reser brorsdottern till Kina två gånger om året. Och hon är långt ifrån ensam. Dussintals aymaras från El Alto åker till Kina varje år för att köpa varor, allt från födelsedagspappershattar till elektronisk utrustning, som sedan säljs på gatumarknader eller i egna affärer i La Paz, El Alto och andra städer i Bolivia. De kurser i mandarin som med den kinesiska ambassadens hjälp satts igång i El Alto är mer välbesökta än de kurser i engelska USA:s och Storbritanniens kulturinstitut erbjuder.

En slags globalisering underifrån som inte riktigt passar in i föreställningen av ursprungsbefolkningens kultur som något arkaiskt, där kulten av Pachamama representerar en närmast intuitiv strävan efter jämvikt med naturen.

- Om allt går bra i år, säger Nancy Quispe, åker jag till Curitiba i Brasilien, där Volvo har fabrik, och köper en ny lastbil nästa år.

Så ler hon lite och häller en ordentlig skvätt öl på marken för Pachamamas räkning.

Fakta: Åtta år med Morales

Under vänsterpresidenten president Evo Morales åtta år vi makten har Bolivia varit en ekonomisk framgångssaga som, trots Morales i retoriken militanta anti-imperialism, får beröm av Världsbanken och IMF.

Nyckeln till framgången är statens ökade inkomster från gasexporten, som har använts både till sociala reformer och industriella investeringar.

Morales tid vid makten har inneburit att ursprungsbefolkningen blivit centrala aktörer i samhället politiskt, men också ekonomiskt.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".