Vill lyfta kvinnors roll i laestadianismen

"Det finns kvinnor som kan föda många barn, men alla kan inte det"
10 min

Inom laestadianismen är det inte tillåtet att använda preventivmedel. Bland gammel laestadianerna uppmanas kvinnorna att skaffa så många barn som möjligt. Ibland med livet som insats. SVT Uutiset vill lyfta kvinnors roll och ikväll sänds första delen i en serie av tre om den kristna rörelsen laestadianismen.

SVT:s finska redaktion Uutiset har under ett halvår arbetat med serien och du som vill diskutera serien i sociala medier kan göra det med hashtaggarna #jumalankohtu och #gudslivmoder. 

- Det här är inte en kritisk granskning av hela rörelsen. Mitt fokus ligger på kvinnans roll och på hoten om att den som försöker förhindra en graviditet kommer att hamna i helvetet, säger Eija Sarinko, reporter på SVT Uutiset.

 

Fakta om Leastadianism

I Sverige finns runt 2 000 gammallaestadianer, i Finland är de 120 000. Gammallaestadianismen grundades i svenska Lappland på 1800-talet av Lars Levi Laestadius, som bland annat var bekymrad över samernas alkoholmissbruk och dåliga livsföring.

Laestadianrörelsen bygger på den evangelisk-lutherska läran, men avviker från den i flera avseenden. Båda lärorna håller dock fast vid gamla tolkningar av skriftläror.

Rörelsen fördömer samboförhållanden och preventivmedel. Kvinnans roll och sexualitet är i gammallaestadianismen starkt knuten till moderskapet.

Enligt laestadianismen är användning av preventivmedel synd och leder till helvetet. Kvinnan saknar rätten att bestämma över sin egen kropp och måste ständigt vara tillgänglig för graviditeter under äktenskapet. Det handlar om guds skapande, som människan inte får ifrågasätta genom att använda preventivmedel.

Finlands Förbund för mänskliga rättigheter har granskat om plikten att föda kränker laestadiankvinnornas mänskliga rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".