Edvin Rensberg, Ruvhten Siijte. Arkivfoto: Agneta Nilsson/ Sveriges Radio Jämtland

Samebyordförande: Fegt att de skrivit på avtal med markägarna

Edvin Rensberg: Det värnar inte om den samiska rätten
1:58 min

I somras ansökte samebyn Ruvhten sijte om resning i Härjedalsmålet, eftersom ny fakta kommit fram som ska visa att samebyn har sedvana i området.

Ruvhten sijtes ordförande Edvin Rensberg tycker att de övriga samebyarna från Härjedalmålet är fega när de istället skrivit på avtal med markägarna.

- Det är fegt, tycker jag och de värnar inte om den samiska rätten. De tror inte på den överhuvud taget tydligen, säger Edvin Rensberg.

Den 14 juli i somras lämnade Ruvhten sijte in sin resningsansökan i Härjedalsmålet till Högsta domstolen. Samebyn har varje år stora problem med markägarna framförallt runt Funäsdalen och efter Härjedalsdomen måste de betala skadestånd när renarna kommer in på fastigheterna. Det är ohållbart att hålla på så i längden, menar samebyns ordförande Edvin Rensberg. Dessutom har  markägarna deklarerat att man inte kommer att skriva något avtal med samebyn. Men från samebyns sida är inte det heller aktuellt, eftersom majoriteten i sambyn inte vill ha något avtal.

- Då är det ju bättre att sluta. För att sitta i knät på markägarna och bedriva renskötsel under såna villkor, det låter sig inte göra, säger Edvin Rensberg.

Efter att markägarna vann i Härjedalsmålet har Handölsdalen, Mittådalen och Tåssåsens samebyar tecknat avtal med markägare om renbete på deras marker. Men för den egna samebys del tror Edvin Rensberg att enda chansen för Ruvhten sijte att överleva är att få igenom en resningsansökan så att Härjedalsdomen ändras. Han tror sig veta varför de andra samebyarna inte vill vara med om resningsansökan.

- För det första så har dom ju ett avtal och jag tror det är rädsla. De är rädda att får markägarna reda på att de gått in med en resningsansökan så säger fastighetsägaren upp avtalet. Och då är det en chansning för deras del. Skulle inte resningansökan gå igenom, så är ju dom också utan renbete, säger Edvin Rensberg.

Sameradion och SVT Sápmi har ännu inte fått någon kommentar från de andra samebyarna i Härjedalen om Ruvhten sijtes resningsansökan och anklagelsen om feghet när de skrivit avtal med markägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".