Foto: Christine Olsson/TT.

Myndighet saknar information på minoritetsspråk

Sten Eriksson: Det ska vi kunna erbjuda mot bakgrund av språklagen
2:12 min

Pensionsmyndigheten saknar information på flera av de nationella minoritetsspråken, det visar en granskning utförd av Sveriges Radio. Och detta trots myndighetens storsatsning på andra språk än svenska.

Förra veckan presenterade Pensionsmyndigheten en flerspråkig satsning, i syfte att nå ut med information till en större del av Sveriges befolkning.

I samband med kampanjen lanserade man material på bland annat engelska, polska och arabiska. Men nu visar en granskning utförd av Sveriges Radio att myndigheten inte uppfyller samma mål vad gäller de nationella minoritetsspråken. Vad gäller jiddisch och romani kunde man inte presentera något material över huvud taget.  

Sten Eriksson är chef för kommunikationsavdelningen på pensionsmyndigheten. Han menar att man kan ordna ett personligt möte och på så sätt få information på till exempel samiska.

- Det behöver vi ha enligt språklagen, man kan ta kontakt med våra servicekontor så kan vi ge information på dom språken, säger Sten Eriksson.

Men när Sveriges Radios reporter ringer till myndighetens kundtjänst, finns ingen möjlighet till ett personligt möte på romani.

- Nej, Vi har arabiska, serbiska, engelska, finska, persiska, spanska, turkiska och tyska, inte romani.

Sten  Eriksson igen. 

- Våra servicekontor som vi har tillsammans med skatteverket och försäkringskassan, via dom ska man kunna få service som språklagen anger.

Är du säker på att ni kan erbjuda på romani, när kundtjänst säger att ni inte kan det?

- Då måste jag få återkomma till om du fick det svaret. Det ska vi kunna erbjuda mot bakgrund av språklagen.

   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".