Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler utsattes för brott förra året

Fler utsattes för brott förra året än året innan, med en ökning från 22 till 24 procent. Antalet har dock minskat sedan 2005 då 26 procent utsattes för brott. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen.

I dag presenterade BRÅ, Brottsförebyggande rådet, en delrapport av Nationella trygghetsundersökningen där man tillfrågat 12 000 personer om brott och förtroende för rättsväsendet.

Undersökningen visar att en större andel kvinnorutsattes för hot och trakasserier och sexualbrott än året innan. Men det sker under en period då utsattheten för brott generellt har minskat under flera år.

- Det är för tidigt att säga om det rör sig om ett trendbrott men det är något som vi ska bevaka framöver, säger Åsa Strid på Brottsförebyggande rådet.

Nationella trygghetsundersökningen visar också att ensamstående mammor har en högre utsatthet för brott. Hot och trakasserier är vanligare än hos andra grupper.

Vad beror det på?

- Utifrån den här undersökningen ser vi inte det. Men tidigare undersökningar har visat att det ofta handlar om brott i nära relationer. Det kan vara en partner eller tidigare partner som står för många av
dessa brotten, säger Åsa Strid.

Män är mer utsatta för bedrägerier än kvinnor. Ifjol utsattes 257 000 personer för bedrägerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".