Buchts stugor synliga på bild först på 90-talet

Nu kommer nya uppgifter om Landbygdsminister Sven-Erik Buchts stugor i Karungi. Enligt Dagens Nyheters granskning fanns inga stugor där förrän på 90-talet, trots att Bucht sagt att de stått där sedan 1970- och 80-talen.

När Sven-Erik Buchts misstänkta svartbyggen avslöjades sade han att de hade uppförts på 1970- och 80-talen och då behövdes inga bygglov.

Men Dagens Nyheter kan nu med hjälp av Lantmäteriets flygfoton avslöja att det inte var några stugor där förrän på 90-talet.

Sedan det misstänkta svartbygget avslöjades har Bucht lämnat in en bygglovsansökan. Även där uppges samma årtal som Bucht angett tidigare.

Bucht vill inte själv svara på fler frågor om stugorna, men hans pressekreterare Ingela Nilsson säger till DN att årtalen stämmer och att stugorna byggts till i etapper.

 – Det väsentliga är att bygglov är sökt. Nu får vi se om myndigheten beslutar om det behövs och om det beviljas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".