Inger-Ann Omma. Foto: David Rydenfalk/Sameradion
Västerbotten

Stor besvikelse i Vapsten efter JK-beslut

Inger-Ann Omma: Det känns tungt
13 min

Inger-Ann Omma, jurist och medlem i Vapsten sameby är förtvivlad efter att Justitiekanslern beslutat avslå samebyns krav på skadestånd. Beslutet betyder att rennäringen inte har några möjligheter att stoppa gruvetableringar som förstör viktiga betesmarker, menar hon.

Samebyn krävde skadestånd på grund av felaktigheter i och med att gruvtillstånd gavs inom samebyn, men JK avslog begäran.

 – Jag grät, det var tungt att läsa hur de resonerar och snirklar sig genom svensk lagstiftning, på ett sätt som jag inte hade förutsett eller förväntat mig. 

Det handlar om två gruvtillstånd, Svartlidengruvan där tillstånd gavs 2003 och Stortjärnhobben 2007. Samebyn är kritisk mot att inte ha fått yttra sig i tillståndsprocessen - men JK menar att det misstaget kan anses reparerat i och med att samebyn överklagat och fått ge sin syn i domstol.

Vidare så kritiserar samebyn att Bergsstaten och regeringen inte följt miljöbalken och gjort en avvägning av två motstående riksintressen. I områdena var det riksintresse för både rennäring och mineralutvinning.

En sådan avvägning skulle enligt samebyn ha visat att gruvetablering inte var möjlig eftersom det skulle skada samebyns möjligheter att bedriva rennäring. Bland annat skulle ett viktigt rastbete förstöras i Stortjärnhobben och en flyttningsled skulle bli obrukbar i Svartliden. Men JK menar att det är Bergsstaten och regeringen som bedömer om en riksintresseavvägning ska göras eller inte - det är med andra ord inget fel att det inte gjordes.

Samebyn menar också att deras möjligheter till att få rättvisa begränsas av att samebyn måste gå till domstol, med stora kostnader som följd. Men JK menar att kostnaderna var onödiga för samebyn. Det bevisas enligt JK genom att utgången i de bägge fallen blev detsamma  - trots att samebyn i det ena fallet la pengar på en överklagningsprocess men inte i det andra.

Inger Ann Omma har själv jobbat som jurist i närmare tio år, men börjar efter det här tveka i sin tro på det svenska rättsystemet.

 – Just nu är det väldigt många motgångar och inte så många medgångar, jag tror att man som i mitt fall får torka tårarna och försöka hitta en inre kraft att gå vidare och hitta ett annat sätt att angripa den här problematiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".