Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Demokratiminister Alice Bahn Kuhnke. Foto: Anders Wikström/P4 Västerbotten
1 av 3
Demokratiminister Alice Bahn Kuhnke intervjuas av Thomas Sarri. Foto: Anders Wikström/P4 Västerbotten
Alice bah Kuhnke invigningstalade vid MR-dagarna i Umeå. Foto:
2 av 3
Alice Bah Kuhnke nämnde särskilt samernas rättigheter som urfolk i Sverige när hon invigningstalade på MR-dagarna. Kuhnke avslutade också sitt tal med att läsa upp en dikt av Nils Aslak Valkeapää. Foto: Thomas Sarri/ Sameradion & SVT Sápmi
Stora salen Idun på Umeå Folkets hus var välfylld när MR-dagarna 2014 invigdes. Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Ođđasat
3 av 3
Stora salen Idun på Umeå Folkets hus var välfylld när MR-dagarna 2014 invigdes. Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Ođđasat
Umeå

Minister lyfte samiska rättigheter när MR-dagarna invigdes

Bah Kuhnke: Det är rättigheter, det är inget tyckande
1:47 min

Dagens lagstiftning ger inte tillräckligt skydd för samiska rättigheter. Det menar demokratiminister Alice Bah Kunke.

När demokratiminister Alice Bah Kunke invigningstalade på Mr-dagarna i Umeå idag så var hon tydlig med att samers rättigheter som urfolk måste synliggöras och få ett bättre skydd.

 – Jag vill absolut att det ska bli förändringar, jag tycker inte att den förra regeringen i tillräckligt stor utsträckning har beaktat och lyssnat till samerna.

Inför ett par hundra åskådare invigningstalade Alice Bah Kuhnke när mänskliga rättighetsdagarna började i Umeå idag. Hon lyfte särskilt samernas rättigheter som urfolk och avslutade med en dikt av Nils Aslak Valkeapää:

"Vi finns ju inte ens, vi är underjordiska varelser. Vi är osynliga, genom oss kan man gå. Och de skrattar om vi talar om att vi har hem, boplatser att vi också har rättigheter, att vi också finns. Vi verkar ju inte existera och sådana som inte finns, kan inte kräva något. Ingenting."

Senaste åren har samernas rättigheter stått i fokus i och med allt fler gruvetableringar. Och man kan anta att Bah Kuhnke genom Áillohaš dikt försökte ge bilden av en situation där lagarna inte tillräckligt tar hänsyn till samers rättigheter.

 – Det är alltså rättigheter, det här är ingenting tyckande eller som man kan vifta under mattan, och förhoppningsvis så kommer det här arbetet också leda fram till att det också blir förändringar.

Sametingsledamoten Lars Wilhelm Svonni satt i publiken och lyssnade på demokratiministerns tal. Svonni har suttit i Sametinget sen starten 1993 och har jobbat mycket med frågan om samers rättigheter.

 – Hon verkar inte vara rädd att ta tag i frågan och det tycker jag är väldigt bra.

Vad säger du om att hon ägnade tid särskilt åt samiska frågan och avslutade talet med en dikt av Nils Aslak Valkeapää?

 – Ja, det var modigt gjort av henne och jag applåderade i det tysta, det var väldigt fint.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".