Vaartoe på plats på MR dagarna
1 av 2
Vaartoe på plats på MR dagarna Foto:Thomas Sarri
Alice bah Kuhnke invigningstalade vid MR-dagarna i Umeå. Foto:
2 av 2
Alice Bah Kuhnke nämnde särskilt samernas rättigheter som urfolk i Sverige när hon invigningstalade på MR-dagarna. Kuhnke avslutade också sitt tal med att läsa upp en dikt av Nils Aslak Valkeapää. Foto: Thomas Sarri/ Sameradion & SVT Sápmi
UMEÅ

"Europas största forum för samtal om mänskliga rättigheter"

Anna Lill Ledman på MR dagarna
3:20 min

Idag startade MR-dagarna i Umeå. Dagarna är fyllda med över 100 olika föreläsningar om olika frågor som rör mänskliga rättigheter.  Kulturministern invigde dagarna inför några hundra samlade gäster och i sitt tal lyfte hon bland annat samiska frågor och rättigheter och avslutade med en dikt av Nils Aslak Valkeapää. Enligt arrangörerna är det det största forumet i Europa där man talar om mänskliga rättigheter och omkring 20 av alla dessa seminarier har koppling till samiska rättigheter. I samband med dagarna har också många kommit för att ställa ut och prata om sin verksamhet och Vaartoe, Centrum för samisk forskning är en av utställarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".