Renskötare Jakob Nygård. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Renskötare Jakob Nygård. Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Sameby fick stöd för utfodring men inte för allt

Sametinget avslår en ansökan om katastrofskadeersättning om 43 000 kronor som Sirges sameby ansökt om förra vintern. Orsaken till avslaget är att ansökan om utbetalning kom in före det att samebyn ansökt hos Sametinget om betessyn vid befarad beteskris.

Efter betessynen fick Sirges sameby rätt till stöd för katastrofbete och totalt utfodrades 16 000 renar till ett belopp på över 1,1 miljoner kronor. Men de 43 000 kronor som samebyn ansökte om några dagar innan ansökan om betessyn gjordes, beviljas inte av Sametinget.

Jakob Nygård som är ordförande för Sirges säger att det är dåligt av Sametinget. Att det är småpengar för tinget men mycket för den enskilde som drabbas.

Ifjol konstaterade Sametinget ett så dåligt renbete att de beviljade katastrofstöd till 35 av landets 51 samebyar. Totalt utfodrades 114 000 renar på grund av dåligt renbete till en kostnad av 20 miljoner kronor, varav Sametinget alltså stod för hälften av kostnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".