Helena Partapuoli. Foto: Sveriges Radio
Helena Partapuoli. Foto: Sveriges Radio
Veckans gäst - Radio Sápmi

Helena Partapuoli: Halkade in på ett bananskal

Kommunpolitikern Helena Partapuoli i Kiruna kommun råkade bli politiker.
– Pappa undrade om jag ville vara med i Samelistan, och så skrev han in mig som andra namn på partiets lista, säger Helena Partapuoli som idag gästar studion.

Helena Partapuoli är 25 år, är kommunpolitiker i Kiruna Kommun för partiet Samelistan men hon spenderar mest tid i renskogen.
– När pappa klagar på att jag går på för många möten istället för att vara i renskogen, så har han ingen annan att skylla på än sig själv. Det var ju han som övertalade mig att bli politiker, säger Helena Partapuoli.

Politikerlivet började hon med redan som tonåring, då hon och brodern Per Jonas engagerade sig i organisationen Unga Örnar. 
– En del ville att vi skulle bli medlemmar i SSU, men jag tyckte att det fick räcka med Unga Örnar, säger Partapuoli.
– Vi kanske har det i blodet, morfar var en flitig kämpe, säger Helena Partapuoli. 


Nikolaus Stenberg var en känd samepolitiker, men Helena hann inte ta lärdom av honom innan han gick bort.
– På hans begravning, när andra politiker höll tal för honom, förstod jag hur mycket han åstadkommit under alla år, men för mig hade han bara varit áddjá, säger Helena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".