Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg. Foto: SR Sameradion / Thomas Sarri
1 av 3
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg. Foto: SR Sameradion / Thomas Sarri
Ole Henrik Magga vid seminariet om urfolkspolitik. Foto: SR Sameradion / Thomas Sarri
2 av 3
Ole Henrik Magga vid seminariet om urfolkspolitik. Foto: SR Sameradion / Thomas Sarri
Peter Johansson, lektor vid institutionen för globala studier på Göteborgs Universitet. Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Sápmi
3 av 3
Peter Johansson, lektor vid institutionen för globala studier på Göteborgs Universitet. Foto: Thomas Sarri/Sameradion & SVT Sápmi
MR-dagarna Umeå

DO: Staten måste ta ansvar för samers rättigheter som urfolk

Ole-Henrik Magga: Anmärkningsvärt hur lite Sverige har gjort
10 min

Staten måste se till att samers rättigheter som urfolk säkras, det påtalar Diskrimineringsombudsmannen. Problemet med dagens samepolitik är enligt DO att samerna är erkända som urfolk men har inte de rättigheter som urfolk ska ha.

Under Mänskliga rättighetsdagarna i Umeå hölls på fredag ett seminarium om den statliga politiken gällande samiska frågor. "Urfolkspolitik behövs!" var rubriken för seminariet som hade utgångspunkten att dagens samepolitik inte håller måttet, utan det behövs en urfolkspolitik.

Efter seminariet pratade vi om de här frågorna med DO Agneta Broberg, språkprofessorn och samepolitikern Ole-Henrik Magga samt Peter Johansson, lektor vid institutionen för globala studier i Göteborg.

DO Agneta Broberg menar att seminariet kan ses som ett startskott för ett arbete att väcka opinion i frågan om samers rättigheter som urfolk.

 – Vi har ju en ny regering och kommer att lyfta de här frågorna igen med den nya regeringen och har stora förhoppningar om att de ska lyssna på vad vi har att säga.

Peter Johansson pekar på att de myndigheter som hanterar samiska frågor måste hålla sig till de lagar som finns - även om det finns visst tolkningsutrymme - men enligt Johansson är det därför rätt väg att börja med de lagstiftande politikerna för att lyckas uppnå förändringar.

Ole-Henrik Magga har i decennier kämpat för samiska rättigheter, bland annat varit president i Sametinget samt ledare för FN:s urfolksforum som samlar jordens alla urfolk. Magga anser att det är anmärkningsvärt hur lite Sverige har gjort för att säkerställa samers rättigheter som urfolk, med tanke på att Sverige samtidigt varit delaktig och ofta ledande i arbetet med att ta fram internationella dokument och deklarationer till stöd för urfolkens rättigheter.

 – Det har präglat samernas situation idag, att man säger fina ord och skriver högtidliga paragrafer, men man gör så lite, och därför är jag glad att DO säger att statsmakten även måste leva upp till de förpliktelser som man har åtagit sig.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".