Sápmi

Samiskt tangentbord nu som app

Nu finns nordsamiskt tangentbord som app till Iphone. Hittills har det varit nästan omöjligt att skriva på samiska, säger kautokeinobon bakom appen.

Fram till nu har det inte varit möjligt att skriva samtliga nordsamiska bokstäver på den populära telefonen. Man har dock kunnat få tillgång till en del av bokstäverna genom att växla mellan olika språkinställningar.

– Några har växlat mellan tre olika tangentbord för att få tillgång till de flesta bokstäverna de behöver för att kunna skriva en mening på samiska, något som är besvärligt, säger appskaparen Tim Valio till NRK Sápmi.

Valio hoppas att appen får betydelse för samiskans utveckling.

– Utan möjligheter att skriva språket så kommer teknologin leda till att språket försvinner. Med tangentbordet hoppas jag kunna bidra till att vända på den utvecklingen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".