Sjukhus
Foto: TT
Sápmi

Sverige 30 år efter Norge i samisk sjukvård

Finland och Sverige ligger en hel generation efter Norge vad gäller samisk sjukvård, det menar Ole Mathis Hetta, ledare för samiska läkarföreningen.

Sverige och Finland har inte klarat av att utveckla samma utbud av tjänster för samiska patienter som Norge har, menar ledaren för samiska läkarföreningen, Ole Mathis Hetta.

Exempelvis finns i Norge ett samiskt kompetenscenter för psykisk hälsa. Dessutom finns särskilda samiska specialistläkarcenter i Karasjok och Prsanger.

– Det visar att utbudet för samiska patienter i Norge ligger i framkant. Vi har jobbat hårt för att få till solida hälsoinstutitioner, säger Hetta till NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".