Hatbrott
Enligt Thomas Bull (till vänster) i Malmöpolisens hatbrottsgrupp försvinner de flesta gärningsmännen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.

Hatbrott svårt att bevisa

Thomas Bull: Hatbrott bygger på gärningsmannens motivbild
3:32 min

Om en grupp eller person kränks på grund av hudfärg, etnicitet, tro eller sexuell läggning, har de blivit utsatt för hatbrott.

På mänskliga rättighetsdagarna i Umeå diskuterades hatbrott mot Sveriges nationella minoriteter. Men problemet med hatbrott, menar Thomas Bull i Malmöpolisens hatbrottsgrupp, är att de är svåra att bevisa.

- För hatbrott är inget eget brott, utan det kan vara allt från skadegörelse till mord, utan hatbrott bygger på gärningsmannens motivbild, säger Thomas Bull.

Enligt BRÅ - brottsförebyggande rådet - är över 60 procent av ärendena som hatbrottsgruppen i Malmö får in okända gärningsmän. Men Thomas Bull tror det är fler och han menar att det egentligen inte finns någon framgångsfaktor i ärendena eftersom gärningsmännen förvinner. Att bevisa just att hatbrottet är ett hatbrott är problemet. Alltså vilken motivbild fanns bakom brottet?

Och då måste vi kunna bevisa den. Enkelt sagt, hur tänkte han vid tillfället för brottet, säger Thomas Bull.

Jenny Wik-Karlsson - Samer, hur pass mycket är den här gruppen utsatt för hatbrott?

- Jag tror det är den stora bristen, för man har inte tittat på det speciellt mycket. Men den här vardagsrasismen som framförallt sker på sociala medier, man minimerar ju vad det faktiskt är, ett hatbrott - att man skriver döda alla renskötare. Man minimerar det genom att göra det legalt, att det är åsiktsfrihet att man reagerar. Fast faktiskt är per definition ett hatbrott kopplat till någons etnicitet. Men jag tror vi har väldigt låg kunskap, på grund av att det osynliggörs om just brott kopplade till samer, säger Jenny Wik-Karlsson. 

Thomas Bull - Hatbrott mot samer, varför tror du inte det är på agendan?

- Ja, vi har ju av naturliga skäl väldigt få eller inga ärenden hos oss. Men jag kände mycket väl igen det Jenny beskrev, problematiken, vardagsrasismen. Alltså du kan lägga på den på vilken grupp som helst. Den stämde klockrent in, allt du sa, säger Thomas Bull.

Jenny, varför tror inte du att hatbrott mot samer är på agendan?

- Det kan vara tacksamt och enklare att lyfta andra folkgrupper. I vart fall om vi tittar utifrån politiskt sett. Om man skulle vilja öka insatserna mot hatbrott kopplade mot samer, då kanske man också måste börja lyfta i de andra frågorna, som är lite jobbigt politiskt. Rätten till mark, varför är det så polariserat, det är ofta kopplat till markkonflikter, här har vi ett problem hos våra politiker. Men jag tror också att vi kanske måste sluta osynliggöra det, för jag tror vi är en del av osynliggörandet. säger Jenny Wik-Karlsson.

- Vi måste kanske börja anmäla för att synliggöra att det finns när vi ser på sociala medier. Stödja våra medlemmar, när vi ser att de utsätts. Lyfta det till DO och andra, så jag tror absolut vi aktivt kan vara bättre. För som sagt, jag tror vi är en del av osynliggörandet. Att vi liksom köper det, säger Jenny Wik-Karlsson, Svenska samernas Riksförbund

Såna här hatbrott som sker på sociala medier, hur kommer man åt det?

- Det är väldigt svårt att komma åt. Även om du får fram IP-adresser och var de har suttit, så måste du kunna bevisa vem som suttit bakom tangentbordet. Låt säga att du har ett SMS, då kan du kolla upp vem som äger telefonen. Men säger vederbörande, nej jag gick på toaletten när det fanns tio andra i rummet, då kan du aldrig bevisa vem som är gärningsmannen, säger  Thomas Bull, Malmöpolisens hatbrottsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".