Bensinpump. Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Foto: Fredrik Sandberg/ TT
Ruoŧŧa / Sverige

Högt bensinpris trots oljeprisras

Oljepriset har rasat på senaste tiden. Men bensinpriserna på svenska mackar har inte följt med nedåt. En förklaring är den försvagade kronan.

Så sent som i somras låg oljepriset kring 110 dollar per fat. Sedan dess har priset rasat och ligger nu under 80 dollar per fat, lägsta nivån på fyra år. Men bensinpriset i Sverige har inte tagit intryck av oljeprisraset.

Visserligen har bensinpriset gått ned något, omkring 30 öre litern. Men det är en återkommande förändring, när sommarens "driving season" är över brukar priset gå ner. Den viktigaste förklaringen till att bensinpriset inte faller mer är dollarkursen. Kronan har försvagats mot dollarn under samma tid.

- Oljepriset sätts i dollar och dollarn har stärkts kraftigt mot kronan, i storleksordningen 15 procent. Oljepriset har gått ner med 30 procent så kanske hälften tas ut på dollarförstärkningen, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea.

Samtidigt är en stor del av svenska bensinpriser skatter av olika slag där en del är fasta och satta i kronor snarare än procent. Men Kopfer bedömer också att marginalerna på svenska bensinmackar inte är särskilt höga.

- Så man försöker dra ut på att sänka sina priser. Men det är hård konkurrens så till slut kommer priserna ner, säger Kopfer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".