Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
Ruoŧŧa / Sverige

Vi lär oss för lite om Sveriges rasistiska historia

Regeringen ska starta ett nationellt kunskapscentrum för forskning mot rasism. Centret ska göra skolmaterial och belysa förtryck, kolonialism och slavhandel.

Den antirasistiska debattören och litteraturvetaren Judit Kiros tycker man borde belysa Sveriges roll i slavhandeln mer.

– Allt jag vet om Sveriges del i den transatlantiska slavhandeln har jag hittat själv. Jag tycker inte att det ska vara så, säger Kiros.

Utbildningsminister Gustav Fridolin håller med om att historieundervisningen tar upp för lite av Sveriges mörkare historia. Det handlar inte bara om det transatlantiska slaveriet och kolonialismen. Han nämner också behandlingen av samer och romer genom historien som nåt det borde pratas mer om.

Det är därför regeringen ska starta ett centrum för forskning om rasism, som ska ge material till elever och lärare.

– Det finns ingen annan plats där hela Sveriges befolkning samlas för att försöka förstå vår historia och på så sätt också vår samtid, säger Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".