Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Svenska kyrkan. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Uppsala

Kyrkan väntas avslå förslag om ILO 169

Just nu sammanträder Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet. Bland annat ska man ta ställning till ILO 169.

Mellan måndag och onsdag sammanträder kyrkomötet i Uppsala. Ledamöter från hela landet ska bland annat bestämma om kyrkan ställer sig bakom en svensk ratificering av ILO:s konvention 169 om urfolks rättigheter.

Frågan har blivit aktuell i och med en motion till kyrkomötet, där en socialdemokratisk kyrkopolitiker yrkar på att kyrkan ska uppvakta riksdag och regering i frågan.

Ärendet togs upp redan i september, men överlämnades då till ett av kyrkomötets utskott för beredning. Det utskottet föreslår nu kyrkomötet att avslå motionen, med hänvisning till de insatser i samiska frågor som kyrkan redan genomför.

En ledamot reserverade sig mot det förslaget från utskottet, och ytterligare en förklarade ”särskild mening” i frågan. Båda dessa representerade gruppen Miljöpartister i Svenska Kyrkan.

Från utskottet påpekar man också att Svenska kyrkans centralstyrelse redan 1999 sa nej till en ratificering av ILO 169, i ett remissvar till regeringen.

Kyrkomötet väntas behandla frågan under måndagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".