Späckhuggare. Foto: Jared Towers/ AP/ TT
Utanför Tromsö har du bland annat chansen att se späckhuggare. Foto: Jared Towers/ AP/ TT
Romsa/ Tromsö

Valarna skapar trafikkaos i området kring Kaldfjord

Audun Rikardsen om valarna i Kaldfjord utanför Tromsö
8:59 min

Ett par hundra valar finns just nu i Kaldfjord, Kvalöya utanför Tromsö och det har gjort att det har skapat stor uppståndelse just nu. Långa bilköer har lett till bland annat stort bilkaos och många människor i området.

Valarna som kan vara flera hundra har valt att övervintra just här och det betyder mycket för området, inte bara det att ortsbefolkningen får se valar men även drar det turister till området. Många åker ut i båtar och vissa även i kajak men bara man är försiktig så går det bra berättar Audun Rikardsen som ska hålla i fotokurser i två helger just nu. Han har fotograferat valar i området i 10 år och är även professor i biologi på universitetet i Tromsö.

- Man får ett fantastiskt äventyr i fjorden med både valar, örnar sill och fiskebåtar och de flesta tycker nog att det är bara fantastiskt. De kommer att finnas i området till i Januari, säger naturfotografen Audun Rikardsen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".