Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Uppsala

Svenska kyrkan debatterar ILO 169

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 14.36
"Tyvärr tror jag vi kommer se ett avslag"
(1:49 min)
Johan Åkesson (S) i talarstolen vid kyrkomötets plenum. Foto: SR Sameradion
1 av 2
Johan Åkesson (S) i talarstolen vid kyrkomötets plenum. Foto: SR Sameradion
Kyrkomötets plenum i Uppsala. Foto: SR Sameradion
2 av 2
Kyrkomötets plenum i Uppsala. Foto: SR Sameradion

Just nu debatteras frågan om ILO 169 i Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Från måndag till onsdag sammanträder kyrkomötet i Uppsala, och under tisdagen debatterades om huruvida kyrkan borde ställa sig bakom ett svenskt ratificerande av ILO:s konvention 169 om urfolks rättigheter. Flera ledamöter pläderade för motionen från talarstolen.

– Det vore rimligt att Sverige ansluter sig, liksom grannländerna, även om det inte är entydigt i folkflertalets intresse utan i minoritetens intresse, sa Nils Gårder från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK).

Heléne Lundström från Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK), påminde om att Svenska kyrkan tidigare har uppmanat regeringen att erkänna Palestina som stat.

– Men att kyrkostyrelsen då inte ska kunna värna sitt eget ursprungsfolk, det känns inte bra. Man kan göra uppmaningar om folk långt borta, men på egen gata vill man inte göra någonting, sa Lundström.

Endast en ledamot uppmanade till avslag på motionen och det var Ann-Britt Åsebol från Borgerligt alternativ.

– Det är en komplicerad fråga. Det är klart att vi tycker att ursprungsbefolkningens rättigheter ska tillgodoses, men ska något bli bra så är det kanske värdefullt att det inte går så fort, sa Åsebol, som även varit moderat riksdagsledamot under förra mandatperioden.

Ärendet skulle ursprungligen behandlas under måndagen, men då förhandlingarna drog ut på tiden sköt man frågan till tisdagen. Och även om motionen debatterades under tisdagen kommer beslutet som tidigast på onsdagsförmiddagen.

Men trots att många talade varmt om förslaget tror inte motionens författare Johan Åkesson att Svenska kyrkan kommer bli en förkämpe för ILO 169 efter omröstningen.

Dels har det utskott som förberett ärendet föreslagit avslag i frågan, och dels vill inte kyrkomötets största nomineringsgrupp - Johan Åkessons egna grupp Socialdemokraterna - ställa sig bakom motionen.

– Tyvärr tror jag att vi kommer se ett avslag, säger Johan Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".