Ruoŧŧa / Sverige

Biskop vill att kyrkan stödjer ILO 169

2:25 min

Idag beslutar Svenska kyrkan om man ställer sig bakom ILO 169 eller inte. En av dem som stödjer förslaget är Hans Stiglund, biskop i Sveriges nordligaste stift.

Hans Stiglund är biskop i Luleå stift, som omfattar Norrbotten och Västerbotten. Han menar att en ratificering av konventionen hade löst de oklarheter kring markrättigheter som finns på sina håll i renskötselområdet.

– Man har bromsat in i de här frågorna alldeles för länge. Genom att göra det lämnar man människor i sticket. Samer som är renskötare behöver veta vad som gäller, och också andra behöver ha klarhet i frågorna kring mark och vatten. Det är hög tid att vi i kyrkan ska försöka trycka på så att vi kommer vidare i det här, säger han.

Ser du inga problem i att kyrkan, som ska representera väldigt många i samhället, skulle göra ett sånt här ställningstagande?

– Det är klart, så fort frågor bränner till och berör människors liv måste man ta ställning. Då blir det naturligtvis så att vissa kommer bli besvikna och andra mer nöjda. Men alternativet, att inte ta beslut, är nästan ännu värre. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista