Anna Axelson
Anna Axelson presenterar den åttonde årstidsinvigningen. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.
Ubmeje / Umeå

Det samiska representeras med renbuljong vid sista invigningen

Axelsson: Att skapa en miljö istället, är vårt fokus den här årstidsinvigningen
2:05 min

Det är påfallande lite samiskt under den sista invigningskvällen när av Umeå kulturhuvudstadsårs sista och åttonde årstid Tjakttjadálvvie på fredag kväll.

Om man tittar på programmet är det enda samiska renbuljong, gakkobröd och torkat renkött som tilltugg. Men Anna Axelson - årstidsinvigningens producent - menar att det kommer att skapas en mötesplats kring det samiska. 

- Det är så lätt att man bokar, som vi har gjort tidigare att vi haft många samiska artister, men att ha något annat, något som inte är en röst på scenen, säger Anna Axelson.

På Rådhustorget i Umeå invigs på fredag kväll Umeå 2014:s sista årstid, Tjakttjadálvvie - höstvinter. För tionde året i rad fylls rådhusparken av tusentals ljuslyktor som stans förskolebarn designat. Umeprofilen Staffan Ling tolkar vandrandets årstid, sedan blir det rap och humor från scenen. Av allt som pågår simultant under den sista naggande invigningskvällen är, om man tittar på programmet, påfallande lite samiskt.

Men filmaren Oskar Östergren - som gjort en film till varje årstid - har en kluven inställning kring det samiska under kulturhuvudstadsåret. I början var han tveksam, men nu i höst menar han viktiga frågor fått utrymme.

- Nu med MR dagarna och så är det ända så att man diskuterat reella problem och diskussioner som finns i det samiska samhället, säger Oskar Östergren.

Anna Axelson, årstidsinvigningens producent menar att det samiska den här årstidsinvigningen kommer fram genom möten.

- Det vi hoppas är att folks ska komma i höstmörkret och sluta upp runt eldarna och prata med varandra och få sig lite buljong till livs och möta både människor och den miljö som vi ska försöka skapa. En möjlighet att få berätta mer om sin historia att skapa en mötesplats och möta människor och prata med dem direkt istället för att stå på en scen, säger Anna Axelson.

För filmaren Oskar Östergren betyder årstiden Tjakttjadálvvie mycket.

- Jag gillar den här tiden när mörkret kommer, men ljuset kommer samtidigt via snön. Det är en sån här årstid man är lite rädd om och man vill ha de här krispiga höstvinter dagarna där det fryser och det börjar nypa till i näsan när man andas. Jag gillar verkligen den här transformationen från höst till vinter, säger filmaren Oskar Östergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".