Kyrkomötets plenum i Uppsala, november 2014. Foto: SR Sameradion
1 av 2
Kyrkomötets plenum i Uppsala, november 2014. Foto: SR Sameradion
Johan Åkesson (S) i talarstolen vid kyrkomötets plenum, november 2014. Foto: SR Sameradion
2 av 2
Johan Åkesson (S) hade lämnat in motionen som mötet avslog. Foto: SR Sameradion
Uppsala

Svenska Kyrkan stödjer inte ILO 169

Svenska Kyrkan beslutade idag att inte aktivt ställa sig bakom och jobba för en svensk ratificering av ILO 169, konventionen vars syfte är att säkerställa urfolks rättigheter.   

Efter gårdagens debatt på kyrkomötet i Uppsala så gick mötet idag till beslut gällande frågan om Svenska kyrkan aktivt ska ställa sig bakom och stödja en svensk anslutning till ILO 169.

När mötesordföranden presenterade frågan för röstning så uppfattade ordföranden att kyrkomötet sade ja till att stödja ILO 169. Därefter begärdes votering och då stod det klart att mötet med tydlig majoritet sade nej.

Bakgrunden till kyrkomötets behandling av frågan är en motion av Johan Åkesson (S) som ville att kyrkostyrelsen skulle uppvakta riksdag och regering till stöd för "en ratificering av FN-stadgan om urfolkens rättigheter".

Inför kyrkomötet har Kyrkolivsutskottet lämnat ett betänkande där man föreslog att avslå motionen med motiveringen:

"Utskottet anser att det med anledning av de insatser kyrkostyrelsen genomfört och planerar redan pågår ett arbete i den riktning motionären önskar varför utskottet föreslår kyrkomötet att avslå motionen."

Nämnas ska också att utskottet hade i sitt betänkande också en reservation från miljöpartisten Marja Sandin-Wester:

"Jag vill reservera mig mot utskottets beslut. Jag anser att kyrkomötet, med anledning av motionen, ska uppdra till kyrkostyrelsen att intensifiera uppvaktning av regering och riksdag för att ratificera ILO-konventionen 169."

En annan miljöpartist, Ylva Wahlström, lämnade också en så kallad särskild mening till utskottets betänkande:

"Det är viktigt att samernas rättigheter bejakas och att Svenska kyrkan uppvaktar regeringen så att ILO-konventionen kan bli verklighet för våra samer."

Men kyrkomötet i Uppsala valde alltså att gå på utskottets förslag till beslut, det vill säga avslå motionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".