1 av 2
Grav.
2 av 2
Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi
Giron/ Kiruna

Hávddit sáhttet geavahuvvot ođđasit

Girona golbma searvegotti leat ohcame hávdeoamasteaddjiid, go leat olu hávddit mat sin eai dieđe geat oamastit daid. Sáhttá šaddat nu ahte hávddit geavahuvvojit ođđasit.

Kiruna pastorat ser just nu över sina listor med gravrättsinnehavare för att på ett bättre sätt förvalta kyrkogårdarna. I dagsläget är det många gravar som de inte vet vem som är ansvarig för. Det kan även bli tal om återanvändning av gravar.

- Antalet gravytor tenderar ju i vårt förvaltningsområde att öka hela tiden och det innebär att kostnaderna ökar för att sköta om de här stora ytorna så visst finns möjligheten till återbruk av gravar, men det är en lång procedur och en väldigt känslig fråga, säger kanslichet Roland Rova på Kiruna pastorat.

Återanvändning av gravar, det vill säga man tar bort gravstenen och begraver en ny person i det övre jordlagret, är vanligare i större städer.

Ellen Karin Thornéus är på Lannavaara kyrkogård och tänder ljus på sin sons grav. Hon har många släktingar som vilar på kyrkogården. Hon tycker det är bra att kyrkan försöker nå alla gravrättsinnehavare för att få ett register över dem. Men hon skulle inte vilja att gravarna till hennes släktingar återanvänds.

- För mig känns det inte rätt, att sätta dit andra. De som först lagts där på den platsen för att vila ska få vila där, utan att man sätter dit fler, säger Ellen Karin Thornéus. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".