Ubmeje / Umeå

Kulturhuvudstadsåret snart slut

Shauna Adams: Umeå kommer aldrig att vara dess like
0:25 min

Kulturhuvudstadsåret går mot sitt slut i Umeå och i december på luciadagen hålls den stora avslutningsshowen.

De samiska artisterna som medverkar är Maxida och Mimi Märak, Katarina Barruk och Kitok.

Avslutningsshowen kallas för Northern Light och arrangörerna lovar en färgsprakande show som bland annat kommer att innehålla ljus-projektioner med Rådhuset som fond.

Kvällen är även en överlämning till de två kommande kulturhuvudstäderna, Mons i Belgien och Plzen i Tjeckien.

Det samiska innehållet under kulturhuvudstadsåret har varit omdiskuterat, vissa kritiker har hävdat att Umeå kommersialiserat och objektifierat samer, medan andra har är nöjda med utvecklingen kring samiska konst- och kulturutryck.

Nu är året alltså på väg mot sitt slut - men enligt programproducenten Shauna Adams är det även en ny början:

- Det är lite det vi är inne på. Det här med framtiden. Att nu är det slut nu går vi vidare. Att vi inte bara släpper allting och går tillbaka till det som var. Umeå kommer aldrig att vara dess like. Inte minst det samiska. Att vi har gett samiskt uttryck och kultur en plattform, det måste också få fortsätta och få tas hand om,säger Shauna Adams, programproducent.

Kulturhuvudstadsårets avslutningsshow hålls den 13 december, men innan dess, nu på fredag är det invigning av Umeå 2014:s sista programperiod, årstiden cakcadalvi - höstvinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".