Samer engagerade i kyrkfrågor besvikna över ILO-beslut

Eva Rehnfeldt: Det är en feghet utan dess lik
2:33 min

Igår beslutade svenska kyrkan i kyrkomötet att inte jobba för att Sverige ska ratificera ILO 169 som skulle stärka samers rättigheter i Sverige. Det här retar upp samer som vigt sitt liv till svenska kyrkan.

Det skrevs en lång önskelista när samer och kyrkan möttes i Kiruna för tre år sedan - ett möte som döpts till ságastallamat, samtal.

Det var en nystart för att fortsätta den försoningsprocess som startats över tio år tidigare då biskopen Karl-Johan Tyrberg bett samerna om ursäkt för det förtryck som gjorde att jojk och den gamla samiska religionen belades med syndastämpel.

Under ságastallamat önskade samerna ett större kyrkligt engagemang i samiska rättvise- och rättighetsfrågor.

- Det finns en risk för att Svenska kyrkan och storsamhället gör det lite för lätt för sig när man inte på allvar lever sig in i hur fruktansvärt allvarligt detta har varit och är för många människor genom att man bara säger att vi ber om ursäkt, vi ber om förlåtelse. En försoningsprocess är mycket mer, säger dåvarande ärkebiskop Anders Wejryd.

En av dem som var med på sagastallamat var Eva Rehnfeldt som i över tjugofem år jobbat inom kyrkan med bland annat samiska gudstjänster. Hon uttryckte då sin tacksamhet för att Svenska kyrkan förstått att det inte räcker med att kyrkan bett samerna om förlåtelse för historiska oförrätter.

Så här reagerar hon på beslutet från kyrkomötet igår om att inte jobba mot att Sverige ska ratificera ILO 169

- Vad besviken jag blir. Jag tycker det är väldigt tråkigt att ingen vågar ta itu med det här, ILO. Det är en feghet utav dess like tycker jag, säger Eva Rehnfeldt.

ILO 169 är ratificerad i Norge och ska ratificeras i Finland. Konventionen erkänner samers rättigheter och stärker därmed urfolkets förhandlingsposition mot staten i bland annat markfrågor.

- Jag tycker att de ska ta ställning för ILO också. Kyrkan har inte varit så väldigt aktiv när det gäller samiska frågor tidigare. Så jag tycker de ska skärpa sig, säger Eva Rehnfeldt.

Ett annat av kraven som samerna hade under ságastallamat i Kiruna för tre år sedan var att återuppta försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samerna och att skriva en vitbok om kyrkans oförätter mot samer. Och sen ifjol kartlägger Svenska kyrkan relationerna med samerna genom tiderna. Men det räcker inte säger Sonia Larsson som jobbar som kyrkvärd i Köpmanholmen utanför Härnösand

- Vi har engagerat oss väldigt mycket i kyrkan här i området med samiska mässor och allting. Då blir man jättebesviken. Det är 2014 och prästerskapet beter sig så här, var är det där kärleksbudet någonstans?, säger Sonia Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".