Statsvetaren Camilla Sandström. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.
Statsvetaren Camilla Sandström. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.
ILO 169

Statsvetare: Med ILO-beslutet visar kyrkan sitt politiska ansikte

Camilla Sandström: Man ska inte underskatta kyrkans roll i de här frågorna.
3:55 min

Svenska Kyrkan har beslutat att inte aktivt ställa sig bakom och jobba för en svensk ratificering av ILO 169, konventionen vars syfte är att säkerställa urfolks rättigheter. Och statsvetaren Camilla Sandström menar att kyrkan visar sitt politiska ansikte.

- Det är klart att det har betydelse när en stor markägare som kyrkan, men också en aktör som har ett moraliskt och etiskt perspektiv på de här frågorna, kristna värderingar, säger nej. Det betyder mycket mer än om till exempel ett skogsbolag, eller en skogsägarförening, eller någon annan typ av markägare skulle säga någonting i den här frågan, eftersom kyrkan är så mycket mer än enbart en markägare, säger Camilla Sandström.

Vad skulle det haft för värde om nu kyrkan skulle ha velat att Sverige ratificerat ILO 169?

- Ja, kyrkans roll politiskt ska ju inte underskattas. Även om kyrkan är separerad från staten och det inte är så många medlemmar i kyrkan längre, så är ju kyrkan ändå, upprätthåller vissa moraliska och etiska värderingar som genomsyrar svenskt samhälle i ganska stor utsträckning, trots att vi är ett sekulariserat land. Så att kyrkan tagit den här ställningen skulle ha haft stor betydelse, både politiskt, men också värderingsmässigt, säger Camilla Sandström.

Men kyrkan har ju ingen makt?

- Nej, kyrkan har ingen formell makt, men kyrkan spelar ändå en politisk roll som ett stort samfund och ett viktigt samfund i det svenska samhället. Många kanske tänker att kyrkan inte spelar någon politisk roll, men här visar man sitt politiska ansikte, och som jag var inne på tidigare så har det en stor betydelse. Man ska inte underskatta kyrkans roll i de här frågorna också, säger statsvetaren Camilla Sandström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".