Lodjur på Rovdjurscentrum Grönkitt i Orsa. Foto: Jan Collsiöö/ TT
Foto: Jan Collsiöö/ TT

Lodjursstammen i Skandinavien minskar

Den senaste lodjursinventeringen visar på en minskning av den skandinaviska lodjursstammen. Inventeringen visar att lodjurstammen i Sverige ligger under referensvärdet för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för arten.

Sedan 2013 bevakas den skandinaviska lodjurstammen gemensamt av Naturvårdsverket i Sverige och norska myndigheter. Resultatet från inventeringen vintern 2013/2014 visar att det finns cirka 1195 lodjur i Skandinavien varav 840 i Sverige.     

Den svenska lodjursstammen ligger under referensvärdet för att upprätthålla en gynnsam bevarandestatus för arten, som ligger på 870 individer. 142 familjegrupper har konstaterats under årets inventering i Sverige, till skillnad från toppåret 2008/2009 då 291 familjegrupper kunde konstateras. 

Enligt Naturvårdsverket kan nedgången bero på flera olika saker som minskning av bytesdjur, konkurrens med andra rovdjur eller ökad jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".