Rádio Sápmi

Hon vill sälja renkött på ett nytt sätt

Susanne Johnsson: Renkött är en fantastisk råvara
6:49 min

Renskötseln har hon sedan barndomen brytt sig om och alltid velat vara med på att utveckla näringen. Susanne Johnsson från Luleå har nu förverkligat sin dröm och öppnar nu en butik i Luleå som säljer renkött.

Tanken att öppna en butik har Susanne Johnsson haft länge, men det var först i våras som det kom igång på riktigt. Dom är fyra ägare till butiken som fått namnet Biergo. Utöver henne själv är hennes renskötande bror, Anders Ruth, Catarina Gunillasson och Arvidsjaur renslakt AB ägare. Tanken är att det alltid ska finnas färskt kött i butiken, under slaktperioder. Sen vill Susanne Johnsson öka förädlingsgraden med nya styckningsdetaljer.  I dag säljs renkött bara som renfile, renskav och innanlår. De kommer att samarbeta med en kock från Stockholm som är intresserad av viltkött och som kan vara med på att ta fram nya råvaror och nya sätt att stycka, berättar Susanne Johnsson.  

Reporter Anne-Ravna Allas
anne-ravna.allas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".