Beslagtagna ägg från vilda fåglar. Foto: SVT
Beslagtagna ägg från vilda fåglar. Foto: SVT

Äggtjuvar i fjällen jagas i Mitt i naturen

På jakt efter äggtjuvar
1:49 min

Den illegala handeln med djur uppmärksammas i kvällens Mitt i naturen i SVT. Bland annat besöker programledaren fjällen i Sápmi på jakt efter äggplundrare.

I programmet följer programledaren Yvette Hermundstad med jämtlandspolisen och naturbevakare från Länstyrelsen till Stekenjokk på gränsen mellan Jämtland och Västerbottens län på jakt efter äggtjuvar.

Länsstyrelsen och polisen i Jämtland och Västerbotten har kraftsamlat sedan sommaren 2012 för att stoppa äggplundrarna.

Bakgrunden var att rikskriminalpolisen uppmärksammat Länsstyrelsen på att en omfattande ägg och boplundring, 10 000-tals ägg från runt 30 häckande fåglar, förekommit under minst 10 år i området kring Stekenjokk.

Och i en uppmärksammad härva hittades nära 6 000 ägg från 200 arter. En trio åtalades för grovt jaktbrott, alternativt grovt jakthäleri och grovt artskyddsbrott, varav en dömdes till ett års fängelse och de andra till böter.

Nu råder fågelskydd på fjället och tillträdesförbud under juni för att fåglarna ska vara ifred och för att försvåra för nya äggplundrare.

En av de drabbade arterna är dubbelbeckasinen som vi får höra spela i kvällens känslosamma Mitt i naturen om illegal handel med djur som sänds i ettan klockan 20.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".