1 av 2
Altare Foto:SVT
2 av 2
Altare Foto:SVT
SÁPMI

Samer förargade på Svenska kyrkan

Samer är förargade och besvikna över att Svenska kyrkans kyrkomöte igår beslutade att avslå motionen om en ratificering av ILO-konventionen 169. Det kan påverka samernas och kyrkans försoningsprocess. 

Kyrkomötet beslutade på onsdag att inte stödja en ratificering av ILO-konventionen 169. Sylvia Sparrock är besviken, då Samiska rådet i Svenska kyrkan har drivit den här frågan i flera år. 

- Spontant så är jag helt förbannad och djupt besviken. Jag hade förväntat mig bättre resultat av det här beslutet i kyrkomötet igår, säger Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet. 

Kyrkolivsutskottet föreslog att mötet skulle avslå motionen, men utskottet var inte enigt. En av dem som var emot var borgerliga ledamoten Ann-Britt Åseböl. 

- Nu var svenska kyrkan inte mogen just vid det här kyrkomötet att ta det här beslutet, men för den sakens skull tror jag inte att svenska kyrkan är passiv i den här frågan utan man jobbar på många andra sätt.

Det pågår en försoningsprocess mellan Svenska kyrkan och samer, där kyrkan ber om ursäkt för gamla oförätter och även en vit bok ska skrivas. Enligt Sametingets styrelseledamot Ingrid Inga påverkar beslutet förtroendet för kyrkan. Samiska rådets tidigare ordförande Johannes Marainen håller med. 

- Vad är väl det här om inte en del av försoningsprocessen om hur samer behandlats tidigare, när de nu säger att de inte stödjer det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".