SÁPMI

Lite plats på kyrkogårdar på flera plaster i Sápmi

Det är fullt på kyrkogården i Kiruna och den måste därför utvidgas. Problemet är att kyrkogården inte kan byggas ut. Så här ser det ut på flera orter i Sápmi. 

Gravarna blir allt fler. I Kiruna kan man inte utvidga kyrkogården eftersom den nya stadskärnan byggs i närheten av nuvarande kyrkogård. I den andra kyrkogården i Kiruna området, Poikkijärvi, är läget ännu värre. Där kan man inte heller bygga ut.

Kiruna pastorat och kommunen arbetar nu med ärendet. Om 15 år måste en ny kyrkogård finnas i Kiruna. 

- Inom femton år skulle det behövas, och det är ju så att en kyrkogård måste ligga i träda ett tag innan man börjar använda den, alltså att man planlägger den, man planerar den och gör den till en vacker plats och sen ska den ligga ett tag innan man kan börja gravsätta, säger kanslichef på Kiruna pastorat Roland Rova. 

På många håll i Sápmi är det ont om plats på kyrkogårdarna, som i Vadsö och Lyngen i Nordnorge. I Kautokeino i Nordnorge har man nyligen gjort det och som ska kunna användas i 30 år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".