Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: SR Sameradion
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inte på plats i Helsningfors. Foto: Olle Kejonen/ Sveriges Radio Sameradion
Helsingfors

Nordiskt ministermöte utan svensk minister

Idag möts sametingsledarna och företrädare för regeringarna i Sverige, Norge och Finland vid ett ministermöte i Helsingfors. Där ska de bland annat diskutera rasismen mot och diskrimineringen av samer. Men från Sverige kommer ingen minister.

Från Finland deltar justitieminister Anna-Maja Henriksson och Norge skickar kommunal- och moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Men liksom vid Fn:s världskonferens för urfolk i september så kommer ingen minister från Sverige att delta på dagens möte - istället skickar Sverige statssekreteraren Per Olsson från Kulturdepartementet.

Enligt Hanna Lidström, pressassistent på Kulturdepartementet, så kan demokratiminister Alice Bah Kuhnke inte vara med på ministermötet i Helsingfors eftersom hon måste infinna sig hos EU-nämnden för förankring inför ministermöte i Bryssel på tisdag.

"Det var såklart väldigt oturligt att missa mötet i Helsingfors men vi ser fram emot att delta nästa gång", skriver Hanna Lidström i ett mejlsvar till oss.

I samband med ministermötet utdelas också det nordiska samiska språkpriset Gollegiella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".