Mariann Lörstrand. Foto: Ida Mikko/ Sveriges Radio Sameradion
Mariann Lörstrand. Foto: Ida Mikko/ Sveriges Radio Sameradion

Brister i modersmålsstöd i Arvidsjaurs förskolor

Mariann Lörstrand: Inte förstått vilka skyldigheter det har från kommunens sida
2:22 min

I Arvidsjaur får förskolebarn med annat modersmål än svenska inte tillräckligt mycket stöd att använda det i förskolan. Det menar Skolinspektionen i en rapport, och Mariann Lörstrand i samiska föräldranätverket håller med.

--Dom barn som finns på förskoleverksamhet, de utvecklas inte i sitt modersmål. Det kräver ju faktiskt personal som kan kommunicera fullt ut på de modersmål som efterfrågas, säger Mariann Lörstrand.

Enligt skollagen ska förskolan medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla sitt modersmål och sin kulturella identitet inom förskolan. Men skolinspektionen bedömer att Arvidsjaur kommun inte gör tillräckligt.

Mariann Lörstrand i samiska föräldranätverket är besviken på kommunen.

--Man kan inte sitt uppdrag, alltså man har inte förstått vilka skyldigheter det är och har inte intresse att ta reda på det heller. Alltså från kommunens sida, säger Mariann Lörstrand.

Det här handlar ju om modersmålsstöd överhuvudtaget. Hur ser det ut när det gäller specifikt samiskan tycker du?

--Ja, den är ju katastrofal. Det finns ju en anställd såvitt jag vet som får använda samiska och då vet jag inte ens om hon får använda det fullt ut, alltså i alla situationer hela tiden, säger Mariann Lörstrand.

Skolinspektionen menar i sin rapport att Arvidsjaur missat att modersmålsstödet inte bara får bygga på att det kommer extern personal som tränar barn med annat modersmål än svenska.

--Modersmålsstöd är ju i den dagliga verksamheten. Det ska ju liksom finnas hela tiden inte bara en punktinsatt av någon som kommer och pratar två timmar samiska med barnen. Och det har vi hela tiden påtalat från det samiska föräldranätverket att det inte är det som är stöttning av modersmål, säger Mariann Lörstrand.

Och precis som Mariann Lörstrand i samiska föräldranätverket påtalar, vill nu skolinspektionen att Arvidsjaurs kommun och förskolechefen ser till att förskolans personal på olika sätt uppmuntrar och skapar möjligheter för barn med annat modersmål än svenska att använda både svenska och sitt eller sina modersmål i förskolans dagliga aktiviteter. Senast 16 februari vill Skolinspektionen att kommunen redovisar sina vidtagna åtgärder.

Och inte heller förskolechefen Kristina Johansson är nöjd när det gäller modersmålsstödet i dagsläget, men hon menar att bristen delas med de flesta kommuner i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".