Gollegiella språkpris, vinnare 2014. Seija Sivertsen, Kerttu Vuolab och Mikael Svonni. Foto: YLE
Glada vinnare av Gollegiellapriset på prisutdelningen i Helsingfors. Från vänster Seija Sivertsen, Kerttu Vuolab och Mikael Svonni. Foto YLE.
Nordiskt samiskt språkpris

Tre delar på Gollegiella

Kerttu Vuolab: Mun ráhkestan iežan eatnigiela
2:42 min

Årets Nordiska samiska språkpris Gollegiella går till tre personer; språkprofessor Mikael Svonni, författaren Kerttu Vuolab och läraren i skoltsamiska Seija Sivertsen. Priset delas ut i samband med ministermötet i Helsingfors.

Mikael Svonni får priset för sitt långvariga arbete för det nordsamiska språket i Sverige.

Kerttu Vuolab prisas för sitt arbete för att främja den nordsamiska skönlitteraturen.

Seija Sivertsen får Gollegiella för sitt livsverk för det skoltsamiska språket, den skoltsamiska kulturen och den skoltsamiska gemenskapen.

Ministrarna för samefrågor i Norge, Sverige och Finland instiftade språkpriset Gollegiella (svenska: guldspråket) tillsammans med sametingspresidenterna. Första gången priset delades ut var 2004 och det har efter det delats ut vartannat år. Syftet är att främja, utveckla och bevara de samiska språken. Vinnarna utses av en bedömningskommitté med samiska ledamöter och priset är på totalt 15.000 euro. Ordförande för kommittén är i år professor Pekka Sammallahti.

Tidigare vinnare:

2012 Två pristagare: Divvun och Giellatekno vid Universitetet i Tromsø för arbetet med att skapa teknologiska verktyg för samiska språk. Aleksandra Andrejevna Antonova och Nina Jeliseevna Afanasjeva för sina insatser för det kildinsamiska språket.

2010 Två kvinnor prisades, författaren och pedagogen Máret Sárá och läraren och författaren Lajla Mattsson Magga.

2008 Organisationen Sami Siida i Utsjoki samt språkarbetaren Henrik Barruk, Storuman. Sami Siida har sedan 70-talet arbetat med att stärka samiskans ställning i Utsjoki kommun. Henrik Barruk har under många år arbetat med att dokumentera och revitalisera umesamiskan.

2006 Harald Gaski och Jouni Moshnikoff fick språkpriset. Moshnikoff uppmärksammades för främjandet av sitt modersmål, östsamiska. Harald Gaski har genom sin forskning bidragit till att höja statusen på samiskspråkig litteratur.

2004 Ella Holm Bull och Anarâkielâ servi (Föreningen för enaresamiska) fick det första Gollegiella. Ella Holm Bull (1929-2006) arbetade hela sitt liv med att främja användningen av sydsamiska som ett muntligt och skriftligt språk. Anarâkielâ servi har sedan 1986 bedrivit ett revitaliseringsarbete för att främja det enaresamiska språket.
(Källa: Sametinget.se)'

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".