Xenia Kriisin och Alexander Goldmann. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
Xenia Kriisin och Alexander Goldmann från Musiker mot Rasism. Foto: Marica Blind/Sameradion & SVT Sápmi
Hálgu

Marie Bejstam: Lite suggestiv gör vi den och med olika stämmor

Hálgu 20141123 utan musik
17 min

Hálgu var på MR-dagarna i Umeå i mitten av november och letade efter olika musikprojekt med mänskliga rättigheter i fokus.

I veckans program träffar jag en körledare, en som jobbar för kvinnliga musiker och de använder musiken som vapen när de kämpar mot rasism.

 

Framtidskören jojkar Kärleksjojk. Körledaren Marie Bejstam berättar hur det kommer sig att barn från Stockholm övat in just den jojken.

Femtastic är ett kvinnligt kollektiv för brudar som håller på med reagge, dancehall, r'n'b och hiphop. Jag träffade Nathalie "Cleo" Missaoui och hon berättade mer om kollektivet för mig. 

Musiker mot Rasism har arrangerat galor i Göteborg, Stockholm och Malmö för att vissa sitt motstånd mot rasismen i Sverige. Vi träffar föreningsgrundaren Alexander Goldmann och musikern Xenia Kriisin som berättar hur de jobbar för att få ett samhälle där mångfald är accepterat.

Veckans spellista:
SlinCraze, Ánná Káisá Eriksen Partapuoli, Viktor Inge Paulsen, Ellen-Sara Sparrok och Mikkel Rasmus Logje: Geavat gollegiela
Johannes Alexander Nutti: Kärleksjojk
Håll det äkta, Sofia Jannok & Skator: Billisteapmi
Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band: Várálasj
Juanes: Loco De Amor

Marica Blind
marica.blind@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".