Gollegiella språkpris, vinnare 2014. Seija Sivertsen, Kerttu Vuolab och Mikael Svonni. Foto: YLE
Gollegiella språkpris, vinnare 2014. Seija Sivertsen, Kerttu Vuolab och Mikael Svonni. Foto: YLE
Språkpriset Gollegiella

Svonni: Viktigaste utmärkelsen man kan få

Sivertsen: En stor ära
1:43 min

Språkprofessor Mikael Svonni är en av tre som får årets Nordiska samiska språkpris Gollegiella, som delades ut vid ministermötet i Helsingfors.

Språkpriset Gollegiella delades idag ut för sjätte gången sedan det instiftades 2004. Årets pris får förutom Svonni också författaren Kerttu Vuolab och läraren i skoltsamiska Seija Sivertsen.

 – Det är en stor ära och det känns som att arbetet man gör med språket värdesätts, säger Svonni som tycker att Gollegiella är den viktigaste utmärkelsen man kan få som samisk språkarbetare.

Pristagarna har utsett av en bedömningskommitté under ledning av språkprofessor Pekka Sammallahti som varit ordförande i kommittén. Svonni får priset för sitt långvariga arbete för det nordsamiska språket i Sverige.

Författaren Kerttu Vuolab hade inte väntat sig att få Gollegiella och hon är tacksam över utmärkelsen. Vuolab ser det som ett erkännande för att språkarbetet är viktigt och har betydelse.

 – Största anledningen till att jag jobbar med språket är för att jag älskar mitt modersmål, säger Vuolab som får priset för sitt arbete för att främja den nordsamiska skönlitteraturen.

Den tredje pristagaren Seija Sivertsen får priset för sitt livsverk för det skoltsamiska språket, den skoltsamiska kulturen och den skoltsamiska gemenskapen.

 – Det är en stor ära att få ett sådant här pris, speciellt för skoltsamerna som är en väldigt liten folkgrupp, säger Sivertsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".