Pierre Åhrén demonstrerar utanför riksdagshuset i Stockholm. Foto: SR Sameradion
1 av 2
Pierre Åhrén demonstrerar utanför riksdagshuset i Stockholm. Foto: SR Sameradion
Demonstranter utanför riksdagshuset i Stockholm. Foto: SR Sameradion
2 av 2
Demonstranter utanför riksdagshuset i Stockholm. Foto: SR Sameradion
Stockholm

Har demonstrerat utanför riksdagen varje vecka – i ett år

Pierre Åhrén: Jag står kvar så länge jag kan ta mig hit
3:01 min

Varje vecka demonstrerar samer och miljöaktivister mot Sveriges minerallagstiftning utanför riksdagshuset  – på torsdag har de protesterat i ett helt år.

Det hela började för ett år sedan, när man höll en demonstration till stöd för en grupp aktivister som stod inför rätta i Gällivare tingsrätt. 

Aktivisterna var åtalade för att ha försökt hindra provsprängningar vid en planerad gruva i Kallak, utanför Jokkmokk. De menade att en gruva skulle slå hårt mot naturen och mot de renskötande samerna i området. Pierre Åhrén var med vid stöddemonstrationen i Stockholm.

– Och sen tillslöt det folk, vår facebookgrupp växer och vi har gjort flygblad på olika språk, säger han.

Sen dess har han, tillsammans med andra samer och miljöaktivister, demonstrerat utanför riksdagshuset varje torsdag i ett helt år.

– Så länge jag kan ta mig hit kommer jag stå här. Jag tror inte vi kommer stoppa alla gruvor, men en del kommer vi kunna stoppa och det är värt mycket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".