Conifa 2014
FA Sápmi i Conifa World Fotball Cup 2014 Östersund. Foto: Anne Marit Päiviö
Fotboll

Osäker framtid för nya fotbollsförbundet

Risken finns att det nya samiska fotbollsförbundet FA Sápmi inte kan fortsätta sin verksamhet, orsaken är brist på pengar. Det säger styrelseledamoten Frode Gulbjørnsen till NRK Sápmi.

NRK Sápmi rapporterar att fotbollsförbundet har för nästa år lagt en budget på 911.000 kronor. Pengarna är tänkt att gå till FA Sápmis herrlag och deltagandet i Conifas europamästerskap. Utöver det hade förbundet också tänkt starta upp landslagsverksamhet för damer och ungdomar, både för tjejer och killar.

 – En uppstart av det här slaget kostar pengar under det första året, säger Frode Gulbjörnsen till NRK Sápmi.

Men Gulbjörnsen som menar att det inte är någon idé att ens ta emot pengar om det bara ges 200.000, vilket sametingsrådet i Norge föreslår. Gulbjörnsen menar att den summan inte räcker mer än ett par månader in på nästa år, vilket betyder att FA Sápmi måste avveckla sin verksamhet om Sametinget inte är beredd att anslå mer pengar, säger Gulbjörnsen.

På norska Sametingets möte i december fattas det slutliga beslutet om hur mycket bidrag som ska fördelas till FA Sápmi. Förbundet har även ansökt om bidrag från Sametinget i Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".