Ulf Stefan Winka
Ulf Stefan Winka vill visa att det finns en äldre sydsamiska historia. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.

Bok ska stärka det sydsamiska samhället

Ođđa girji oarjansámi servodaga birra
1:42 min

Att stärka det sydsamiska samhället, det är målet med den nyutkomna boken Sydsamer - landskap och historia. Redaktören Ulf Stefan Winka från Gaaltije tycker att det finns mycket kvar att berätta om det sydsamiska samhället.

- Vi måste ju visa att vi funnits och att vi finns inom området. Det här är ju att visa på att det finns en äldre samisk historia, säger Winka.

Boken presenterar resultatet av ett dokumentationsprojekt på sydsamiskt område mellan 2012 och 2014. Genom historiska och arkeologiska artiklar beskrivs den sydsamiska historien från 1000-talet till en bit in på 1900-talet, både på norsk och svensk sida och var det finns kulturlämningar.

Camilla Törnroos, som jobbar på det samiska kulturhuset Trahppie i Umeå, tycker det är bra med böcker om sydsamiskt område.

- Det är så lite böcker som skrivs om sydsamiskt område, det är bra att sydsamernas historia inte försvinner,  säger hon.

Tanken är att boken ska synliggöra den sydsamiska historien, landskapet, språket och människorna. Och Ulf Stefan Winka menar att det inte beskrivits så mycket tidigare och att inte heller tagits något helhetligt grepp om den sydsamiska historien.

- När man läser om samisk historia blir det ofta längre norrut det handlar om, inte så mycket sydsamisk historia egentligen, säger han. 

Vilken betydelse kan en sån här dokumentation ha?

- Vi visar på att det har funnits samer i området och att det finns en äldre samisk historia och det stärker våran rätt till området, säger Winka.

”Sydsamer - landskap och historia”  är ett samarbete mellan Gaaltije - sydsamiskt kulturcentrum i Östersund, Sörsamiskt museum och kulturcenter i Snåsa, Västerbottens museum i Umeå, Sijti Jarnge - samisk kultur og utviklingscenter i Hattfjelldal. 

Det  är också den andra boken som ges ut från två projekt som följer på varandra. Den förra boken ”Ett steg till från vägen” beskrev resultat och reflexioner kring ett dokumentationsprojekt på sydsamiskt området under åren 2008-2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".