Mota höstdepp med extra D-vitamin

Höstmörkret lägger sig över oss, och november har dessutom varit ännu solfattigare än normalt på många håll. Men extra D-vitamin kan hjälpa till att mota undan vinterdepressionen, säger en forskare.

D-vitamin påverkar en rad signalsubstanser som har betydelse för vårt humör, och forskning visar att D-vitamin troligen är effektivare mot depression än ljusterapi.

Kroppen tillverkar vitaminet själv med hjälp av sommarens solljus – men ungefär hälften av svenskarna har sannolikt brist under den mörka årstiden, enligt Mats Humble, överläkare och forskare vid Örebro universitet.

– Det vi kan skrapa ihop från kosten är inte tillräckligt, även om berikning i till exempel mjölkprodukter nog varit en livlina, säger han.

Mats Humble tycker att Livsmedelsverket rekommendation på tio mikrogram per dag är för låg.

– Om man ska kunna behålla samma nivåer som under sommaren behövs det 25-50 mikrogram per dag, säger han.

Han rekommenderar alla att ta ett dagligt tillskott under vinterhalvåret – och någon fara för överdosering finns knappast. Då krävs betydligt högre doser under lång tid.

Och det är inte bara D-vitaminet man ska tänka på. Sockrad mat har visat sig öka risken för depression, liksom låga halter av magnesium.

– Dra ned på söta produkter och snabbmat och ät fisk och grönsaker i stället, säger Humble.

FAKTA: D-VITAMIN

  • Vitamin D reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på vitamin D kan orsaka rakit, ”engelska sjukan”, hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning hos vuxna.
  • Vi får i oss vitaminet dels via maten, dels bildas det i huden när vi vistas i solen.
  • D-vitamrik mat är feta fiskar som lax, sill och makrill. Även mjölk, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor, eftersom de berikas.
  • Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan dock inte få i sig skadliga mängder enbart genom maten. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".