Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Olle Kejonen / Sveriges Radio Sameradion
Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande. Foto: Olle Kejonen / Sveriges Radio Sameradion
Sametinget

Vem blir ny vice ordförande i Sametingets styrelse?

Gii šaddá várreságadoalli?
1:40 min

Efter att Sametingets vice styrelseordförande Ol-Johán Sikku i oktober meddelat att han lämnar sina Sametingsuppdrag med omedelbar verkan, står Sametinget utan vice styrelseordförande. Styrelsens ordförande Håkan Jonsson menar att en ny vice ordförande måste tillsättas så snabbt som möjligt.

- Jag ser att styrelsen är tvungen att utse en ny vice styrelseordförande. Så länge vi inte har en vice styrelseordförande som arbetar så är sametinget förlamat, säger Jonsson.

I slutet av oktober meddelade Sametingets dåvarande vice styrelseordförande Ol-Johán Sikku att han lämnade sina uppdrag i Sametinget med omedelbar verkan, efter att hans egen partistyrelse förklarat misstroende mot honom - av anledningar som varken han eller partikamraterna i Min geaidnu ville gå ut med. Ännu har dock ingen formell begäran om uppsägning kommit från Sikku till Sametinget.

Som nya representanter, efter att Sikku avgått även från sitt uppdrag som partiledare, valdes nyligen Sara Larsson och Mathias Kristoffersson. Men det är inte självskrivet att just en politiker från Min Geaidnu axlar rollen som vice styrelseordförande, säger Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson.

- Min Geaidnu har ingen abonnerad plats, det är ju inte så att det är deras mandat. Det kan mycket väl bli så, men det kan också bli någon annan. Det får vi se den dagen styrelsen väljer ny styrelseordförande.

Ingrid Inga är ordförande för Samelandspartiet. Hon vill inte kommentera tillsättandet av ny vice styrelseordförande innan man har fått in en formell uppsägning från Ol-Johán Sikku.

- Först och främst måste vi ju ha en underskriven handling av Ol-Johán Sikku som avsäger sig sina uppdrag. Vi har inte fått det till styrelsen, så jag har inget ärende att kommentera. 

Enligt styrelseordförande Håkan Jonsson kommer tillsättandet av en ny vice styrelseordförande behandlas på Sametingets styrelsemöte den nionde till elfte december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".