1 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT Sápmi/ Stefan Karlsson
2 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT Sápmi/ Stefan Karlsson

Svenska sameministern inspireras av Norge

Sveriges nya sameminister är imponerad över norska myndigheter och sametingets dialog samt hur staten arbetar med samefrågor. Ministern anser att Norges modell är en förebild, då det viktigaste är dialog. 

Enligt sameministern Alice Bah kuhnke isnpireras hon av hur Norge arbetar med samepolitik. När Bah Kuhnke mötte Sametinget i början av november, var en förbättrad dialog mellan regeringen och Sametinget i fokus. 

- Jag ser det som min uppgift som sameminister att inspireras av hur Norge t.ex arbetar med samepolitik och med samefrågor. Så att det kommer handla otroligt mycket om dialog, säger Alice Bah Kuhnke. 

- Vi har från svenska sametinget begärt en så kallad konsultationsordning, vilket innebär att vi får en fast, en permanent, dialog mellan regering och sameting, säger styrelseordförande Håkan Jonsson. 

Norska sametinget och norska staten har haft ett konsultations avtal i nästan tio år. Där staten måste konsultera med sametinget i frågor som rör samer. Enligt professor Ole Henrik Magga behövs regler om hur dialoger ska genomföras och tror det är bra när svenska ministern kikar på Norge.

- I vissa aspekter ligger Norge långt framför Sverige. Men å andra sidan har Sverige en lång tradition där myndigheter har behandlat samer mycket bättre än vad man gjort i Norge. Så man kan lära sig av varandra. Det är bra att en svensk minister vill lära sig av Norge, säger professor Ole Henrik Magga.

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".