Delliemaa, ny urfolks-filmfestival i Tärnaby. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Delliemaa, ny urfolks-filmfestival i Tärnaby. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Deartna/Tärnaby

Filmfestival ska bli mer än så

Čájehit eamiálbmot filmmaid
1:43 min

Med film- och konstfestivalen Dellie maa i Tärnaby vill filmaren och producenten Oskar Östergren skapa en arena för urfolksberättelser.

- Min förhoppning är att festivalen inte bara ska bli en en-gång-per-år händelse, utan kan bli något som är en arena för urfolkens berättelser, för det finns inte i Sverige, säger Östergren.

På Dellie maa - Sápmi Indigenous Film & Art Festival kommande helg utlovas teater, musik, film och konstutställningar på Tärnaby fjällby. Film och konst skapade av urfolk världen över kommer att visas, Dellie maa samarbetar med bland annat Maoriland Film festival och visar ett antal filmer från Nya Zeeland.

Då Dellie maa är en del av Umeå 2014 och festivalen kommer också hållas på det nya kulturhuset Väven i Umeå i december. Det finns en tanke med att vara med under kulturhuvudstadåret berättar producenten Oskar Östergren.

- Som jag såg det vill jag använda det som en katalysator, för att få majoritetssamhället att förstå vikten av urfolksberättelser, inte främst för att få ekonomi utan mest för att få exponering och ingå i ett sammanhang där man förstår att det är viktigt, säger Östergren.

Det blir mest kortfilm på festivalen, men också dokumentärer, någon långfilm, filmarbete, paneldiskussioner och arbetsseminarium. I samarbete med Umeå 2014-projektet River stories hålls också en vernissage på konstutställningen Vaapsten Bïjre.

Tanken och förhoppningen menar Oskar Östergren, är att Dellie maa blir en årligt återkommande arena för urfolksberättelser där samarbetena mellan urfolken ökar varje år. 

- Jag är full av självförtroende att det kommer att fortsätta. Jag vet att vi har en del finansiering redan klar inför fortsättningen och vi vill ju att det blir både större och bättre.

Filmfestivalen hålls i Tärnaby den 28 till 29 november och i Umeå sjätte till sjunde december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".