Storumans kommun brister med modersmålsstödet i förskolan

Skolinspektionen påtalar i en rapport att barn med annat modersmål än svenska inte ges det stöd i förskolan de enligt lag har rätt till. Hos flera av kommunens förskolor är inte arbetet med modersmålsstöd och utveckling av flerspråkiga barns kultur en medveten del av verksamhetsplaneringen.

Begreppet modersmålsstöd sammanblandas också med begreppet modersmålsundervisning och personal uppger att de inte har tillgång till lärare som talar de språk som barnen gör. Skolinspektionen påpekar att stödet ska ges i den dagliga verksamheten och kan inte bara bygga på att extern personal tränar med barnen. 

Nu måste Storumans kommun och förskolecheferna se till att förskolans personal på olika sätt uppmuntrar och skapar möjligheter för barn med annat modersmål än svenska att dagligen använda både svenska och modersmålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".