Hormoslyrburk. Foto: SVT
Foto: SVT
Jämtland

Misstänkt Hormoslyr-gömma

Tunnor med hormoslyr och ett DDT-preparat misstänks vara nedgrävda på en fastighet i Åre kommun på Njarke samebys område.

Bekämpningsmedel efter skogsbruk vid Åkroken i Jämtland har hittats på de marker i Åre kommun där Njaarke sameby idag bedriver renskötsel.

Inga föroreningar har upptäckts men länstyrelsen i Jämtland misstänker att det finns nedgrävda tunnor med det giftiga och sedan 1970-talet förbjudna bekämpningsmedlet Hormoslyr.

Skulle någon av tunnorna gå sönder finns det stor risk att bekämpningsmedlet sprids till en närliggande bäck där djur dricker och det skulle också påverka fiskar och andra vattenorganismer.

Länsstyrelsen i Jämtland vill nu att det aktuella området ska undersökas för att ta reda på ifall det finns nedgrävda tunnor med hormoslyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".