Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Altare Foto:SVT
Altare Foto:SVT
Ruoŧŧa/ Sverige

"Kyrkan har inte motsatt sig en ILO-ratificering"

Svenska kyrkan uttalar sig nu om att de vid kyrkomötet i Uppsala förra veckan valt att inte aktivt ställa sig bakom och jobba för en svensk ratificering av ILO 169. Generalsekreterare Helén Ottosson Lovén säger att kyrkan inte alls har motsatt sig en ratificering av konventionen.

Det var under förra veckan som kyrkomötet avslog en motion av Johan Åkesson (S) som ville att kyrkostyrelsen skulle uppvakta riksdag och regering till stöd för "en ratificering av FN-stadgan om urfolkens rättigheter", ILO 169.

Svenska kyrkans generalsekreterare Helén Ottosson Lovén menar att kyrkomötet i förra veckan inte tagit ställning till själva konventionen utan tittat på vilka och hurdana arbeten som kyrkan gör för att stärka samernas rättigheter. 

- Utskottet bejakade motionärens intention att verka för samernas rättigheter, men vi gjorde bedömningen att det redan pågår ett arbete i den riktning som motionären önskar, skriver Ottoson Lovén i ett pressmeddelande.

Vi inom samiska kyrkorådet kommenterar inte detta innan vi haft vårt gemensamma möte i december där vi skall diskutera kring ärendet, säger Sylvia Sparrock, ordförande för samiska kyrkorådet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".