Michael Lindblad
Ubmeje/ Umeå

"Nästa år får inte bli ett förlorat år för samisk kultur"

Mii geavvá maŋŋa Ubmi 2014?
1:30 min

Vad som blir kvar av samisk kultur efter kulturhuvudstadsåret är det intressanta, det menar Umeå sameförenings ordförande Michael Lindblad, nu när Umeå 2014 närmar sig sitt slut. Han tycker att det samiska synts mycket, utan att ha blivit så exotifierat som det fanns farhågor för inför Kulturhuvudstadsåret.

-Jag tycker att vi i väldigt hög grad har talat med våra egna röster från samiskt håll. Det hade kunnat vara ännu bättre förstås, men utifrån förutsättningarna - good enough, säger Lindblad. 

Michael Lindblad i Såhkie Umeå sameförening tycker att det samiska konstnärliga rådet , som skulle kvalitetssäkra programmet för samisk kultur under 2014, satt stopp för den typ av exotifiering av den samiska kulturen, som bland annat han själv var orolig för inför kulturhuvudstadsåret i Umeå.  

Det har lyckats menar han, genom att de samiska aktörer som deltar under året talar med egna röster, genom egna aktiviteter och genom att involvera samiska konstnärer, konsthantverkare, näringsidkare, slöjdare och artister. Lindblad tycker att den samiska kulturen varit särskilt tydlig vid flera tillfällen. I synnerhet vid den stora invigningen.

-Den var ju så tydlig att det blev reaktioner på att det var för mycket samiskt, det kan man ju säga var ett gott resultat. Frågan är nu vad som kommer att bli kvar, det är egentligen det som är det intressanta. Vad händer nästa år-

Hur ser du på risken att samisk kultur efter 2014 hamnar i skymundan?

-Den risken finns ju. Lokalt är det inga problem. Men risken är på nationell nivå, om de myndigheter och organisationer som ska stödja kultur tycker sig ha gjort sitt och inte intresserar sig för det här. Det är väl det allvarligaste hotet. 2015 får inte bli ett förlorat år när det gäller samisk kultur, säger Michael Lindblad, ordförande i  Såhkie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".