Umesamisk skylt
1 av 3
Umesamisk skylt vid infarten till Umeå. Foto: David Rydenfalk, Sameradion.
Umesamisk skylt
2 av 3
Att den blå bakgrundsfärgen skiftar syns på nära håll.
Umesamisk skylt
3 av 3
Limklämmor håller skylten på plats.
Ubmeje / Umeå

Ny umesamisk skylt i Umeå - eller?

Galba lea liibmejuvvon ja báttiiguin čadnon stolpui
1:19 min

Ortsnamnsskyltningen på umesamiska i Umeå har varit på tapeten i flera år. Men än finns det ingen ortsnamnsskylt på samiska. Åtminstone ingen officiell. Någon har nämligen tagit saken i egna händer och satt upp en egen skylt med det umesamiska ordet Ubmeje.

Skylten som någon satt upp sitter vid den västra infarten till stan vid E12:an från Vännäs. På håll ser den ut som vilken ortnamnsskylt som helst, med vit text på blå bakgrund, placerad under den ordinarie Umeå-skylten. Men på nära håll, går det att se en annan, mörkare nyans av blått bakom bokstäverna.

2012 beslutade Umeå kommun att skylta med det umesamiska namnet för Umeå vid infarterna till stan vid sidan av det svenska. Men frågan om att Umeå ska få heta Ubmeje på kartor och skyltar är inte ens färdigbehandlad av de inblandande parterna, utan har nötts och blötts i flera år mellan Umeå kommun, Sofi - Institutet för språk och folkminnen och Lantmäteriet.

Idag ligger frågan på regeringens bord - efter att Umeå kommun överklagat Lantmäteriets beslut om att Umeå inte får heta Ubmeje på kartorna. Det här hände efter att att SOFI, institutet för språk och folkminnen sagt nej med motiveringen att Umeå ligger öster om en gränszon för utbredningen av umesamiskan och de samiska ortnamnen på språkkartorna.

Efter det har i och för sig "Institutet för språk och folkminnen" i ett yttrande till kommunen skrivit att det umesamiska ortnamnet Ubmeje har stor betydelse för ortens samer. Men trafikverket har än idag inte fått någon ansökan om samisk skyltning i kommunen, eller haft anledning att remittera till Lantmäteriet för ett yttrande.

Istället ligger saken alltså hos regeringen och socialdepartementet, som begärt in yttrande från Sametinget. Sametinget har i sin tur till den 3 december på sig att svara.

Och när inget hänt har alltså någon tagit saken i egna händer. På baksidan av den annars verklighetstrogna skylten går det tydligt att se hur den, istället för att vara skruvad, är fastklämd med limklämmor och buntband.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".