Magne Ove Varsi Kommentatot för NRK Sápmi Foto:Olle Kejonen
Margen Ove Varsi kommentator för NRK Sápmi Foto: Olle Kejonen
Rádio sápmi

Grönland går till nyval

Miellagiddevaš dilli Ruonáeatnamis
7:25 min

Grönlands regeringschef har använt 100.000 kronor av den gemensamma kassan till flygresor, hotellövernattningar och minibarer för sig själv och sin familj, det kostade henne statsministerposten. Landet är i politisk kaos och går till  nyval i morgon.

Det har inte gått mer än 18 månader sen sist det var val på Grönland, men nu är det dags igen. Hösten har varit den mest dramatiska i Grönlands politiska historia sedan landet fick hemmastyre 1979 och självstyre i 2009 i och med den kontroversiella planen att utvinna uran.

Grönland har ett underskott på 225 miljoner danska kronor och det kommer att ta lång tid att rätta upp dom ekonomiska problemen.

Aleqa Hammond som är ledaren för det socialdemokratiska partiet Siumut lovade folket att hon skulle jobba för en självständigt Grönland.  Att gruvdrift och radioaktiv mineral skulle utvinnas, Olja- och gasproduktion och vattenkraft skulle höja landets ekonomi så att dom skulle kunna klara sig själva ekonomiskt. Men drömmen varade inte längre då hon var tvungen att avgå som statsminister på grund av ekonomisk skandaler.

Grönlänningarna vaknade i går efter att ha fått reda på underskottet i budgeten  och självständighetsfrågan är nu mera bara en dröm.

Efter sista opinionsundersökning så får Sara Olsvig som är ledare för Inuiternas samholdsparti flest röster inför valet i morgon.

Samiska Journalisten Magne Ove Varsi är på plats i Nuuk och följer valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".